Anatomy in motion 2

Anatomy in motion 2

Ben jij benieuwd naar mijn werkmethode en wil je weten of ik jou kan helpen? Lees dan dit verhaal over de Anatomy in motionmethode

Gedurende ons leven heeft ons lichaam veel te verduren zoals ongelukken, operaties, breuken, verkeerd of te weinig te bewegen. Dit leidt ertoe dat het lichaam zich aan gaat passen door in een deel van het lichaam minder te bewegen en op een andere plaats meer. Of om ons te beschermen bepaalde bewegingen niet meer maakt.
Op den duur gaan deze compensaties een nieuwe gewoonte worden en weten we niet eens meer dat ons bewegen is veranderd.
Pijn ontstaat meestal in een gewricht of spier die gedwongen wordt in een bepaalde richting te bewegen of deze structuur overwerkt omdat ergens anders iets niet goed werkt.
Daarom leidt behandelen van de plek van de pijn meestal niet tot een langdurig resultaat.

Anatomy in Motion kijkt naar de letselgeschiedenis en test alle gewrichten. De houding en het looppatroon spelen een belangrijke rol. Waar Anatomy in Motion zich vooral in onderscheidt van andere behandelmethodes is de aandacht voor de voeten. De wervelkolom heeft 33 botten waarvan er 24 kunnen bewegen. Iedere voet heeft 26 botten en 33 gewrichten. Met uitzondering van het enkelgewricht bewegen de overige 32 gewrichten in 3 dimensies ( voor/achter, links/rechts opzij en links/ rechts draaiend) wanneer we lopen. Zoveel botten en gewrichten – een kwart van het hele lichaam- betekent dat er veel beweging in de voeten plaatsvindt en de voeten een belangrijke rol spelen in het goed functioneren van het lichaam.
Omdat voeten het enige lichaamsdeel zijn die contact met de grond maken wanneer we lopen en staan kan een kleine beperking in 1 van de 66 gewrichten grote problemen elders veroorzaken. ( Denk aan een toren die bij het fundament een klein beetje scheefstaat. Hoe groot is de afwijking in de top?)
Een breuk in je grote teen in je jeugd kan nu bijvoorbeeld nog nekklachten veroorzaken. Het tegenovergestelde is ook waar: pijn je nek maakt dat je anders gaat bewegen. Op den duur kunnen ook beperkingen in de voet ontstaan.
Anatomy in Motion is niet alleen een methode die zich richt op de voeten of het looppatroon. Het gebruikt een totale lichaamsbenadering en integreert totale lichaamsbewegingen.
In essentie gaat Anatomy in Motion over het lichaam opnieuw leren om beter te bewegen. Overwerkte spieren kunnen weer ontspannen en gewrichten gaan weer beter werken. Het lichaam komt hierdoor weer in balans, pijnklachten verdwijnen en kan op een hoger niveau functioneren.
De grondlegger van de Anatomy in Motionmethode is Gary Ward. Hij heeft het boek “What the foot” geschreven.