De afgelopen maanden heb ik de 7-daagse opleiding Manuele therapie bij voet- en enkelklachten met goed gevolg afgelegd aan de School voor Manuele Therapie Nederland.
Deze opleiding is een waardevolle aanvulling op mijn behandelmogelijkheden bij voet- en loopklachten.
Manuele therapie is een bewezen effectieve behandeling bij hielspoor, Mortons neuroom en chronische enkelinstabiliteit. In de opleiding zijn alle 33 gewrichten in de voet aan de orde gekomen.
Wat de opleiding voor mij extra waardevol heeft gemaakt is dat de filosofie van de SMTN exact dezelfde is als de mijne.
Omschrijving van de module:
De module baseert zich zoveel mogelijk op recente literatuur. Bij de aandoeningen wordt (kort) de incidentie toegelicht, komen visies over het ontstaan ervan aan de orde alsmede diagnostiek, klinisch redeneren, (psychometrische eigenschappen van) beschikbare tests en evidentie over effecten van behandeling.
Bij lopen of wandelen, hardlopen en andere sporten zijn veel gewrichten (en gewrichtsbewegingen) betrokken en deze kunnen worden gerelateerd aan blessures, pijn en klachten. In deze module wordt aandacht besteed aan de gewrichten van enkel en voet. Van de betreffende gewrichten worden de functionele anatomie en het ongestoorde bewegingsverloop toegelicht en de toepassing van behandeltechnieken gedemonstreerd en geoefend.
De volgende aandoeningen komen onder andere uitgebreid klinisch aan de orde:
- distorsio pedis
- chronische enkelinstabiliteit, CAI
- fasciitis plantaris
- artrose, artritis en tendinose, tendinitis
Het menselijk looppatroon:
Centraal in de cursus staat het menselijk looppatroon, met name de gewrichtsbewegingen die tijdens het lopen plaatsvinden in enkel en voet. Het uitgangspunt is dat functioneren tijdens lopen en sportbeoefening alleen (langdurig en blessure- en klachtenvrij) mogelijk is als het individuele looppatroon ongestoord kan worden uitgevoerd. Een voorwaarde daarvoor is een ongestoorde gewrichtsmobiliteit en een ongestoord bewegingsverloop in de (alle) gewrichten.
Beperking van mobiliteit en verstoring van bewegingspatronen kan optreden door onder andere het doormaken van trauma’s en distorsies, door veel en eenzijdig bewegen en door beperkende externe omstandigheden (schoeisel, trainingsapparatuur). Aan de functionele relaties tussen alle gewrichten wordt specifieke aandacht besteed.
Na deze module is de deelnemer in staat om bij patiënten met loopproblemen (pijn, klachten, artrose, blessures etc.) in alle gewrichten van de enkel en voet, door het toepassen van de in de cursus aangereikte behandeltechnieken, het bewegingsverloop en de mobiliteit te optimaliseren. Een belangrijk aspect daarbij is dat de gehele bewegingsketen in de behandeling betrokken wordt.