jogging-2343558_1280-1024x682
Foto 4 web

Voet in Beweging

Holistische fysiotherapie

Ik kijk verder dan je klacht en ga samen met jou op zoek naar de oorzaak.
Jij bent de expert op het gebied van je lichaam. Ik kan je alleen maar begeleiden, mijn kennis van het lichaam gebruiken en vragen stellen over wat ik zie.
Voeten zijn het fundament, de basis van het lichaam en beïnvloeden bijna alle andere bewegingen. Zij zijn daarom het aangrijpingspunt van mijn behandeling. De meeste voeten bewegen niet meer goed door het dragen van stevige schoenen, steunzolen en het lopen op vlakke ondergronden.
Klachten aan knie, heup, rug, nek of schouder worden vaak veroorzaakt door de stand van de voeten.
Al je gewrichten, spieren en weefsels werken samen als een team. Als één speler niet meer mee kan doen door bijvoorbeeld een blessure of operatie zullen andere spelers die taak over nemen om het systeem te laten functioneren.
Deze veranderde belastingverdeling is op korte termijn prima, maar kan op langere termijn op andere plekken klachten veroorzaken.
De behandeling van deze klachten leidt meestal niet tot een blijvende oplossing.
Holistische fysiotherapie: verder kijken dan de klacht.

Ik werk volgens de Anatomy in Motion ™methode en gebruik het Flow Motion Model ™ om je houding en bewegen in kaart te brengen.
Als je voeten weer in beweging komen, functioneert het hele lichaam beter en verdwijnen klachten.

Anatomy in Motion ™

Anatomy in Motion ™ en het Flow Motion Model ™ zijn door Gary Ward ontworpen.

Anatomy in Motion is een bewegingsgerichte onderzoek- en behandelmethode. Dus geen onderzoek en behandeling op de bank, maar met je voeten op de grond.

Anatomy in Motion kijkt naar je houding, hoe je beweegt en zoekt naar de relatie hiervan met je klachten.

Doel is om al je gewrichten van je voeten tot je nek beter te laten samenwerken.
Veel voorkomende bewegingen gaan volgens vaste patronen. Zo herken je iemand aan de manier waarop hij staat of loopt. Deze patronen liggen opgeslagen in het brein.

Oude blessures en angst voor pijn kunnen leiden tot het onbewust vermijden van bepaalde bewegingen en kunnen, ook al heb je daar geen last meer van, nu nog zichtbaar zijn in je bewegen en looppatroon.

Als je bijvoorbeeld een keer flink je enkel verstuikt hebt, heb je waarschijnlijk een tijdje mank gelopen. Om pijn te vermijden, zoekt het lichaam naar een houding en manier van bewegen die op dat moment het beste zijn. Dat is een prima, tijdelijke, oplossing.
Als je enkel weer hersteld is, kan het zijn dat je lichaam niet meer is terug gegaan naar het oorspronkelijke, efficiëntere beweegpatroon.
Spieren en gewrichten worden daardoor continu anders belast. Het is dan ook niet vreemd dat er op allerlei andere plaatsen in het lichaam klachten kunnen ontstaan. Deze klachten behandelen met massage, rekken of spierversterking zal niet tot een blijvende oplossing leiden.

Met Anatomy in Motion gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je klachten.
Je leert de “vergeten” bewegingen weer ervaren. Het brein kiest weer voor het meest optimale beweegpatroon en klachten verdwijnen.

Flow Motion Model ™

Het Flow Motion Model ™  is een  gedetailleerde beschrijving van de bewegingen in alle gewrichten in elke fase van het lopen.

Met het Flow Motion Model  ™ analyseer ik je houding en bewegen en ga ik op zoek naar bewegingen die missen. Dit geeft mij informatie over de bewegingen c.q. oefeningen die geschikt voor jou zijn.Door de bewegingen die missen weer te ervaren, leert je brein dat een aangepast beweegpatroon om een blessure te ontzien niet meer nodig is.
Dit zorgt ervoor dat je beter beweegt, meer in balans bent en klachten verdwijnen.

Mijn opleidingen bij Gary Ward:

2019  The 6-day AiM finding centre immersion course.
2020  Finding Centre- 2 day lower body workshop.
2020  Finding Centre- 4 day Flow Motion Model.

Gary Ward is op de BBC geweest.

Anatomy in motion

In 2019 heb ik ” The 6 day immersion course Finding centre ” bij Gary Ward gedaan. In 2020 de opleiding “Anatomy in Motion the lower body” en “The Flow Motion Model”.
Gary is de grondlegger van het concept “AIM “het Flow Motion Model  ™ en schrijver van het boek  “What the foot “. 

De AIM-filosofie is gebaseerd op het idee dat we moeten ophouden alleen te focussen op de pijn. De plek die pijn doet is zelden ook de plek waar zich het onderliggende probleem bevindt. In plaats daarvan moeten we het lichaam als een geheel bekijken – hoe we bewegen, hoe we staan en zitten en hoe we leven. Het het Flow Motion Model  ™ beschrijft de verschillende fases van ons looppatroon en hoe alle gewrichten in deze fases bewegen.

Tijdens lopen bewegen alle gewrichten in het hele lichaam in alle richtingen en volgen een vast patroon. Als er ergens in het lichaam een gewricht niet goed beweegt, heeft die gevolgen voor alle andere gewrichten.
Als je bijvoorbeeld een keer je rechter enkel heb verzwikt, wil je de pijn of een nieuwe verzwikking vermijden. Je verplaatst gewicht meer naar links en belast hierdoor de linker heup meer. Omdat tijdens het lopen je niet meer goed op de buitenkant van je voet komt, kan de knie niet goed strekken, de heup niet goed bewegen en zo verder. Zo kan ook een niet goed functionerende schouder het looppatroon beïnvloeden.

Aan de hand van het Flow Motion Model  ™ analyseer ik de houding en het bewegen. Het weer opnieuw ervaren van de bewegingen die niet of niet goed gaan, vergroot de bewegingsmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat het hele lichaam weer in balans komt ( finding centre ) en klachten verdwijnen.